Alt om pilastre

Innhold
 1. Hva det er?
 2. Visninger
 3. Materialer (rediger)
 4. Hvordan brukes de?
 5. Hvordan velge?
 6. Vakre eksempler

I prosessen med å designe og konstruere bygninger, tar arkitekter oppmerksomhet ikke bare til det funksjonelle og praktiske, men også til den dekorative og designmessige siden. Dermed gir passende dekorative elementer bygningen et presentabelt utseende. Pilastre er populært og utbredt i denne forbindelse. I dag i vårt materiale vil vi snakke mer detaljert om slike arkitektoniske detaljer.

Hva det er?

Først må du forstå hva pilastre er. Faktisk er dette fremspring på veggen, som har en felles side med seg (denne egenskapen til pilastre skiller dem fra søyler) og er mye brukt i arkitektur og konstruksjon. Det er viktig å merke seg at dette arkitektoniske elementet ikke utøver noe press på veggen, derfor er det mye brukt til å dekorere både ytre og indre vegger i ethvert rom.

I utseende ligner pilasteren en søyle. Dessuten kan disse designelementene ha forskjellige former og størrelser. De brukes til å dekorere fasader, innervegger, dører, vinduer med mer.

Hvis vi nærmer oss spørsmålet om å studere pilastre fra et arkitektonisk synspunkt, er det nødvendig å fremheve flere nøkkelkomponenter:

 • base (eller base) - det er på denne strukturen at alle andre elementer er plassert og festet, dens dimensjoner kan nå en indikator på 0,5 m;
 • pilasterstolpe er dens hoveddel, det er utskårne og glatte varianter av dette elementet av eksteriøret;
 • liten hette - dette er en del som utfører den viktigste dekorative rollen, i forbindelse med hvilken den kan dekoreres og dekoreres med en rekke mønstre.

For at pilasteren skal se helhetlig og harmonisk ut, må alle detaljene kombineres med hverandre (i farge, størrelse, form). Generelt sett har pilastre som arkitektoniske detaljer en ganske gammel, lang og interessant historie om utseende og utvikling. For første gang kan vi snakke om bruken av disse elementene i prosessen med å bygge og dekorere hus siden antikken. Detaljer var spesielt populære i antikkens Hellas (senere i antikkens Roma).

Opprinnelig spilte pilastre en utelukkende funksjonell rolle og var en slags styrking av bærende konstruksjoner. På grunn av dette formålet ble det gitt lite oppmerksomhet til disse arkitektoniske elementene fra et dekorativt synspunkt. Pilastre ble montert bare på fasadene til bygninger og hadde en utelukkende rektangulær form; i produksjonsprosessen ble det brukt naturstein. Under renessansen reviderte arkitekter og designere formålet med pilastre og begynte å konstruere lignende strukturer ikke bare utenfor, men også inne i lokalene.

Samtidig ble ikke bare vegger dekorert med pilastre, men også møbler, malerier og mye mer. I dag fortsetter pilastre å være populære og utbredte dekorative elementer som brukes av designere og arkitekter til å dekorere rom.

Samtidig har disse elementene et attraktivt utseende og kompletterer noen interiørstiler (for eksempel klassisisme, barokk).

Tenk på noen av hovedfunksjonene som pilastere utfører innendørs:

 • styrking av veggoverflaten;
 • inndeling og sonering av plass (for eksempel ved å bruke disse elementene kan du dele kjøkken og spiseplass);
 • skjuler feil (for eksempel defekter i etterbehandling eller kommunikasjonsledninger);
 • dekorasjon og dekorasjon.

Visninger

I dag på markedet kan du finne et bredt utvalg av dekorative pilastre: med fløyter, kantete, pylontype, rustikke, riflede og andre alternativer. På grunn av et så stort utvalg av slike arkitektoniske elementer, kan det være ganske vanskelig for brukeren å ta et valg.

For enkelhets skyld for kjøpere har produsenter tatt i bruk en klassifisering av pilastre, som er basert på søylens utseende. Det er 3 hovedkategorier for denne indikatoren.

Rektangulær

Rektangulære pilastre anses som moderne (eller moderne). De er i stand til å harmonisk passe inn i en rekke interiører. Dessuten brukes de ofte til å styrke veggen, så vel som for å sone plass.

Halvsirkelformet

Halvsirkulære typer pilastre kan tilskrives konstruksjoner av den klassiske typen. Utseendemessig kan slike pilastre i det indre av rommet ligne en søyle som er halvt innfelt i veggen.

Kompleks

Komplekse pilastre kan ha ulike former, ulike relieffer og unike former (som igjen kan endre seg i ulike deler av søylen). Valget av disse elementene må tilnærmes med ekstrem forsiktighet, siden de er ganske vanskelige å passe inn i det vanlige klassiske interiøret.

Og dermed, hver bruker vil kunne velge slike pilastre som harmonisk vil passe inn i interiøret som er iboende i hjemmet hans. Du kan velge pilastre selv eller ty til hjelp fra profesjonelle designere, for ikke å ta feil og i fremtiden ikke angre på kjøpet.

Materialer (rediger)

I tillegg til de forskjellige typer pilastre i form, skiller disse arkitektoniske elementene seg også i produksjonsmateriale. I prosessen med å velge og kjøpe pilastre, bør man være spesielt oppmerksom på hvilke råmaterialer disse arkitektoniske elementene er laget av. Denne faktoren vil ha en avgjørende innflytelse på hvor sterke og pålitelige disse elementene vil være, samt hvor lenge de vil vare.

Populære materialer for å lage pilastre:

 • marmor;
 • granitt;
 • tre;
 • polyuretan;
 • Isopor;
 • gips;
 • MDF;
 • PVC;
 • murstein;
 • stukk molding;
 • gips.

Det skal bemerkes at i dag er de mest vanlige og populære pilastre, som ikke er laget av naturlige, men av kunstige materialer. Oftest er dette på grunn av kostnadene deres, samt styrke og pålitelighet. Følgelig mister tidligere populære gipsplater eller trevarianter sin relevans.

Hvordan brukes de?

Bruk av pilastre er relevant innen ulike designområder. Så, vanlig, populær og etterspurt blant forbrukere er pilastre på fasaden, på veggen, på døren. Som nevnt ovenfor ble pilastre i utgangspunktet utelukkende oppfattet som fasadebefestninger. For det meste oppfylte de funksjonell betydning. Men i dag har tingenes tilstand endret seg betydelig.

Dette skyldes først og fremst at moderne bygninger ikke krever ytterligere befestninger i form av pilastre., siden de er bygget på grunnlag og tar hensyn til all den nyeste teknologiske utviklingen, og selve prosessen med direkte konstruksjon er av høy kvalitet. I denne forbindelse kan det konkluderes med at pilastre i dag er dekorative og designelementer som er populære blant designere.

Lignende design kan installeres i døråpningen, i stuen.

I dag er bruken av pilastre relevant i en rekke tilfeller:

 • for å gi stivhet til en bestemt struktur (for dette kan deler plasseres i hjørnene av bygninger);
 • for sonering (dette gjelder spesielt hvis du bor i en studioleilighet eller hvis rommene i huset ditt er store nok og romslige i størrelse);
 • for innramming av vinduer og dører;
 • å skille etasjer.

Hvordan velge?

Det er flere nøkkelfaktorer å vurdere når du velger og kjøper pilastre. De viktigste inkluderer:

 • dimensjoner (i denne forbindelse er det nødvendig å fokusere på henholdsvis de særegne egenskapene til rommet du dekorerer, det er viktig å gjøre nøye målinger);
 • form og farge (når du velger pilastre i henhold til disse indikatorene, må du fokusere på dine individuelle preferanser, så vel som på stilen til interiøret du vil lage);
 • produksjonsmateriale (først av alt er det nødvendig å bestemme hvilken funksjonell rolle elementene vil spille - dekorative eller praktiske - og først etter det kan du velge et spesifikt materiale);
 • produsent og kjøpssted (du bør bare stole på pålitelige selskaper, og direkte kjøp bør utføres i firmaets butikker og representasjonskontorer);
 • kostnad (velg produkter fra mellompriskategorien).

Hvis du tar hensyn til faktorene beskrevet ovenfor når du kjøper, vil du kunne kjøpe pilastre som vil tjene deg i lang tid og passer godt inn i interiøret ditt, og oppfyller deres formål med høy kvalitet.

Vakre eksempler

La oss ta en titt på noen vakre og stilige eksempler på bruk av pilastre i interiørdesignen til forskjellige rom. Du kan kopiere disse eksemplene i prosessen med å innrede ditt eget hjem, eller bruke dem som en guide og inspirasjonskilde.

 • På dette bildet kan du se hvordan pilastrene rammer inn buen, som er inngangen til rommet. Samtidig understreker dette interiørelementet vakkert både den generelle stilen til rommet og dets individuelle elementer (tak, lysekrone, vinduer). Dermed er det den siste detaljen.
 • På dette bildet kan du se at pilastrene er ordnet symmetrisk i forhold til hverandre. Samtidig er plasseringen deres - badet - spesielt uvanlig og unik. I dette interiøret er pilastrene godt kombinert med fargen på resten av interiørelementene.
 • En populær løsning i forhold til romslige stuer er å ramme peiser med pilastre. I dette tilfellet, i dette tilfellet, bør du være spesielt forsiktig når du velger størrelsen på arkitektoniske elementer (både lengde og bredde).
 • I dette interiøret ser trepilastre stilige og passende ut (selv om disse elementene i seg selv lenge har gått av moten). Hvis du velger et slikt romdesign, bør du umiddelbart huske på at det vil kreve nøye vedlikehold (regelmessig støvtørking, polering).
 • Til tross for at denne stilen av interiørdesign generelt sett ligner moderne, passer pilastre perfekt inn i rammen. De setter i gang et stort antall interiørdetaljer, samtidig som de harmonisk kombinerer det overordnede designet og skaper en helhetlig atmosfære.

Dermed kunne vi forsikre oss om det pilastre er et arkitektonisk element som utfører en rekke funksjoner... Samtidig, på grunn av det store utvalget av arter, er det veldig viktig å nøye og ansvarlig nærme seg deres valg og anskaffelse, og ta hensyn til alle de særegne egenskapene.

For informasjon om hvordan du lager gipspilastre med egne hender, se neste video.

ingen kommentarer

Kommentaren ble sendt.

Kjøkken

Soverom

Møbler